NEW DEVELOPMENT

TRANSFORMATION OF AN INDUSTRIAL AREA
INTO A RESIDENTIAL SECTOR

NEW RESIDENTIAL PROJECT
IN THE BOROUGH OF SAINT-LAURENT

Le Groupe Quorum is proud to promote a brand new project that aims to transform an industrial sector into a residential development. This shift will allow for the completion of the residential landscape of the Borough of Saint-Laurent.

 

At the beginning of all of its projects, Le Groupe Quorum feels that it is always important to meet with surrounding residents, future purchasers and other stakeholders. This initiative provides an opportunity for everyone involved to clearly define needs, to hear all sides and to discuss and exchange ideas in order to develop a well-conceived project before its final approval by governing officials.

 

It should be noted that the project is still in its design form and has therefore not yet been approved by the borough council.

 

BRIEFING SESSION

offered by Le Groupe Quorum’s development team
June 27th, 2020 from 12pm to 5pm

June 30th, 2020 from 2pm to 7pm
By appointment only
1956, Bourdon St.

IMPLEMENTATION

  • Condos with 1 to 3 bedroom units
  • Townhouses with 3 bedrooms and garage
  • Green zone increased at 40% of vegetation cover
  • Linking to a new bicycle path
  • Possible land swap with the school

ARCHITECTURE

  • Modern architecture
  • Innovative, high-quality materials

CONSTRUCTION

  • Indoor parking for residents
  • Outdoor parking for visitors
  • LEED-compliant construction

PLEASE REFER TO THE PLANS AND 3D DESIGN OF THE PROPOSED PROJECT FOR YOUR CONSULTATION (Document available in French only)

SUMMARY OF THE PROJECT

ACCESSIBILITY & TRAFFIC
  • Project located on the front of Bourdon Street, allowing direct access onto St-Aubin Street and thus improving traffic flow.
  • Traffic analysis conducted in 2016 and later updated in 2019 (available at our information sessions). This study supports our project and confirms that it has no impact on traffic within the area.
  • Visitor parking is facilitated on the project site through in-house visitor parking management.
  • Resident parking is managed within the project, providing 190 spaces for a required minimum of 157. Having more parking spaces available will allow us to better manage the project and avoid people having to park on the streets. All resident parking spaces are located underground, thereby maintaining an environmental focus and ensuring proper vegetation cover for the entire project.
  • Potential land swap with the school to increase the number of on-site parking lots (proposal still under review).

 

LANDSCAPING

  • With the proposed redevelopment, we will move from 20% to 40% vegetation cover, allowing for a major gain in fighting heat islands in this area.
  • The project will provide access to the proposed future bicycle path along the railway line. It will eventually be able to connect with the college’s métro station and with the new Royalmount shopping centre.

 

IMPLEMENTATION

  • This project offers a great balance of houses and condos, thus promoting a multi-generational housing area.
  • Provides a progressive built environment designed to bring the existing grid of houses on Bourdon Street to a transition of houses at the entrance of the Bourdon project, which will be followed towards the end of the site by a taller, multi-residential building. In addition, the multi-residential building is located completely opposite of the school to maintain privacy.
  • Thanks to the development of several trails and steps between the different properties and public crossings, the project succeeds in creating that human-scale atmosphere and, therefore, a less intrusive setting.
  • • The project currently offers 88 units per hectare, close to the required minimum of 80 units per hectare. Such density will therefore make it possible to deliver a project that is more compatible with the community life while still respecting the minimum required by the development plan.

 

ARCHITECTURE

  • With a contemporary architecture, the project is in line with the trend of new projects emerging in the Saint-Laurent district and will be developed and built according to LEED certification.
  • The architecture layout shown here is still tentative and will evolve in the next stages of the project (Planning Advisory Committee).

Proposed future bicycle path to connect new developments and neighborhoods.

Current industrial site.

With the proposed redevelopment, we will move from 20% to 40% vegetation cover, allowing for a major gain in fighting heat islands in this area.

Provides a progressive built environment designed to bring the existing grid of houses on Bourdon Street to a transition of houses at the entrance of the Bourdon project, which will be followed towards the end of the site by a taller, multi-residential building. In addition, the multi-residential building is located completely opposite of the school to maintain privacy.

Provides a progressive built environment designed to bring the existing grid of houses on Bourdon Street to a transition of houses at the entrance of the Bourdon project, which will be followed towards the end of the site by a taller, multi-residential building. In addition, the multi-residential building is located completely opposite of the school to maintain privacy.

Thanks to the development of several trails and steps between the different properties and public crossings, the project succeeds in creating that human-scale atmosphere and, therefore, a less intrusive setting.

Projected Architecture & Layout of Proposed Development

Projected Architecture & Layout of Proposed Development

Projected Architecture & Layout of Proposed Development

Wider view of the privately-owned street, which helps to convey the feeling of a human-scale construction.

Landscaping Plan

Project located on the front of Bourdon Street, allowing direct access onto St-Aubin Street and thus improving traffic flow.

 

Traffic analysis conducted in 2016 and later updated in 2019 (available at our information sessions). This study supports our project and confirms that it has no impact on traffic within the area.

 

Visitor parking is facilitated on the project site through in-house visitor parking management.

 

Resident parking is managed within the project, providing 190 spaces for a required minimum of 157. Having more parking spaces available will allow us to better manage the project and avoid people having to park on the streets. All resident parking spaces are located underground, thereby maintaining an environmental focus and ensuring proper vegetation cover for the entire project.

 

Potential land swap with the school to increase the number of on-site parking lots (proposal still under review).

 

Above-ground parking

Basement parking

OUR APPOINTMENTS ARE NOW OVER!

Thank you all for participating in such large numbers; your open-mindedness and warm enthusiasm really made a big difference!

 

With all your comments, ideas and explanations, we will now be able to count on very useful information for the next steps of the project.

 

Looking ahead, you can now use our SHARE YOUR VIEWS message box to let us know about any follow-up and points of view you may have, and we will get back to you as soon as possible.

 

Thanks again to all of you for your special help,

The Quorum Bourdon Team

SHARE YOUR VIEWS

Choose an option
Neighboring ResidentFuture BuyerOther

logo quorum